Het manco van muziekonderwijs op basisscholen is muziek

Hoi! Mijn naam is Tom, en ik ben sinds de start van dit seizoen stagiair Educatieve Projecten bij Novae Popschool. Na een heerlijke zomer ben ik hier vrijwel direct hard aan het werk gezet, en gegaan. Behalve mijn slaapritme was er niemand die het nodig vond om er even rustig in te komen. Prima ook, ik houd wel van van die mentaliteit. De inspirerende omgeving waar ik in terecht ben gekomen wint het elke dag weer van mijn warme bed in Arnhem. Om jullie een kijkje in de keuken van Novae Popschool te geven zal ik vanaf nu zo af en toe een blog posten waarin ik vertel over onze werkzaamheden, nieuwe ontwikkelingen of andere, in meer of mindere mate interessante, onderwerpen.

Versleten boek

Staan jullie bijvoorbeeld weleens stil bij de huidige gesteldheid van het muziekonderwijs? En dan heb ik het niet over het conservatorium, maar over het meezingen-met-een-bandje-uit-de-jaren-nul muziekonderwijs dat wordt gegeven op een groot deel van de basisscholen in Nederland. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik, voor ik begon bij de popschool, daar zelf ook niet meer aan heb gedacht sinds ik als hummeltje de tekst van de eindmusical-liedjes uit mijn hoofd probeerde te leren. Ik kan me nog wel herinneren dat ik niet heel vrolijk werd van de muzieklessen die ik kreeg. ‘S morgensvroeg begon de ellende al. Ik zat op een christelijke basisschool dus elke dag begonnen we, als ik me het goed herinner, met het zingen van psalmen. Alle leerlingen hadden hun eigen psalmenboek. Ik hoopte altijd dat die van mij er op een dag als zo’n super oud versleten boek uit zou zien, zo een die je alleen in films of bij je opa en oma ziet. Dat vond ik iets magisch hebben. Maar omdat ik op een gegeven moment geen zin meer had om te wachten tot het boek en ik de 80 waren gepasseerd begon ik het eigenhandig maar een beetje te bewerken. Of die er ouder uit ging zien weet ik niet meer, wel lelijker.

Anyway, het zingen van psalmen. Mijn juf vond het geweldig. Waar de zang van de meeste kinderen uit mijn klas, inclusief mezelf, nog het meest weg had van een spetterende performance bij Henny Huismans Mini Playbackshow, zong mijn juf de longen uit haar lijf.

Wat dat betreft heeft ze wel wat weg van mijn moeder. Ze denken allebei dat ze heel goed kunnen zingen, en willen dit het liefst de hele dag laten horen. Iedereen die zich toevallig in dezelfde ruimte bevindt wordt gezien als een nog niet omgedraaide Marco Borsato tijdens de eerste ronde van The Voice. Diezelfde juf, was naast juf, psalmenkraaier, streng en oud ook degene die onze muzieklessen verzorgde. Ik denk niet dat de kwaliteit van die muzieklessen verdere uitleg behoeft, maar we kwamen niet veel verder dan een beetje rammelen met een plastic maracas en meezingen met het bandje dat nu waarschijnlijk nog steeds gebruikt wordt.

Verandering is nodig

Tijdens mijn werk bij de popschool kwam ik erachter dat er sinds mijn eerste muzikale ervaringen op de basisschool weinig tot niets is veranderd in de manier waarop muziekonderwijs daar wordt vormgegeven. Eeuwig zonde. Zonder jullie te vermoeien met resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken wil ik jullie wijzen op resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken die onderstrepen dat muziek (en vooral het maken van muziek) van essentieel belang is op meerdere vlakken van de ontwikkeling van een kind. Belangrijk is dan ook om te weten dat er dit jaar nog een subsidieregeling publiek gemaakt wordt waarmee een grote impuls van het muziekonderwijs op basisscholen gefaciliteerd kan worden. Als Novae Popschool zijn wij hier natuurlijk voorstander van, en we zullen er alles aan doen om onze kennis en kunde in te zetten ter ondersteuning van de basisscholen in onze regio. Vooralsnog wordt kinderen te vaak de kans ontnomen om muziek écht te ervaren. Voor sommige huishoudens is het, hoe spijtig ook, nou eenmaal niet altijd haalbaar om haar kinderen muziekles te bieden. Het is daarom de morele plicht van het onderwijs om een uitstekende muzikale basis mogelijk te maken. Novae Popschool wil deze verantwoordelijkheid graag helpen dragen, en alle kinderen een gelijke kans op sociale, cognitieve en muzikale ontwikkeling geven.

Vind jij het ook hoog tijd dat er nieuw leven in muziekonderwijs op basisscholen geblazen wordt? Heb je ervaringen met ondermaats muziekonderwijs, of juist ideeën over hoe dit beter kan? Laat het me weten!

Tom

Collin Leijenaar (1974) is professioneel muzikant (drummer), producer, docent, cultureel ondernemer en oprichter en eigenaar van Novae Popschool. Op zijn 20ste startte hij zijn eerste bedrijf binnen het culturele vlak, en heeft ondertussen veel ervaring in het cultureel ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis proefles

Ben je nieuwsgierig naar onze lessen? Wil je direct beginnen bij Novae Popschool? Vraag dan nu een gratis proefles aan!

Send this to friend